Wat heeft het nieuwe zwembad in Mortsel in petto ? (03-03)

Het nieuwe intergemeentelijk zwembad te Mortsel streeft naar een brede toegankelijkheid voor iedereen.

In het najaar van 2015 werden we met enkele kinesitherapeuten en belanghebbenden  uitgenodigd om mee te brainstormen over concrete toepassingen die de toegankelijkheid voor minder-mobiele mensen in het nieuwe zwembad zouden verbeteren.

Kortom: een lage drempel in zijn brede context.

Heel wat aandachtspunten werden blootgelegd, niet het minst door diegenen die aan den lijve de beperkingen hebben ondervonden in het verleden.

Onlangs, op 14 december ll, werden we opnieuw uitgenodigd om het uiteindelijke project te bekijken; diezelfde avond kreeg de gemeenteraad en de pers eveneens de plannen te zien.

Architectenbureau Slangen & Koenis stelde een transparant, in duurzaam materiaal opgetrokken zwembad voor, mooi ingebed in het parkgebied van fort 4 met een zo energiezuinig mogelijke factuur. De zuiverheid van het water wordt met alternatieven gewaarborgd, waardoor het chloorgebruik tot een minimum beperkt zal worden.

Helaas was het interieur nog onvoldoende zichtbaar/ uitgewerkt, waardoor er zeker nog vragen rezen.

Er is een wedstrijdbad van 25 m en een kleiner instructiebad uitgewerkt; dit laatste is bereikbaar via een licht hellend pad met leuning. Je kan er ook met een rolstoel het water inrijden. In het grote bad vind je zo dicht mogelijk bij de douches/ingang een uitschuifbare (inox) trap; daar zal je ook kunnen gebruik maken van een discrete tillift.

Degelijke antisliptegels zouden je veilig vanaf de kleedcabines tot aan de baden moeten leiden. Het kleine bad heeft een beweegbare bodem, afhankelijk van de doelgroepen die er aanwezig zijn en in functie van warmteverlies van het water s’nachts. De finale aanpassing van de kleedcabines werd nog niet concreet toegelicht en is dus zeker op te volgen.

Ondertussen hebben we met enkele geïnteresseerden op uitnodiging van An Jespers, sportfunctionaris te Mortsel, de plannen duidelijk kunnen inkijken en hier en daar wat tips voor verbetering kunnen voorstellen. Vooral de mindervalidenkleedkamers en transfer rolstoelen van het droge deel naar het zwembaddeel zou nog wat bijgestuurd kunnen worden.

 Hopelijk leggen we genoeg gewicht in de schaal om een belangrijke groep van Mortselaars (en omstreken) de zekerheid te bieden om een sportieve uitstap te ondernemen. Het zou eveneens voor veel patiënten een meerwaarde kunnen betekenen in een revalidatieproces!

Het zal nog tot einde 2018 duren vooraleer we een eerste duik kunnen nemen. Ik houd jullie graag op de hoogte van de verdere vorderingen van dit project!

Annemie Gijselinck