Axxon naar Arbeidsrechtbank ... en naar de Raad van State (10-05).

Axxon naar Raad van State tegen discriminatie in tariefakkoord.

De beroepsvereniging trekt vandaag ook naar de Raad van State tegen de nieuwe overeenkomst die eind februari werd goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het Riziv.

Volgens Axxon zijn bij de totstandkoming van het akkoord ‘de beginselen van rechtszekerheid, vertrouwen en redelijkheid geschonden’.

Grootste twistpunt is de ‘discriminatie’ van de patiënten van kinesitherapeuten die niet tot het akkoord zijn toegetreden, een kleine 16 procent van alle therapeuten, omdat hun patiënten 25 % minder terugbetaald krijgen dan patiënten van geconventioneerde collega's.

Voorts hekelt Axxon enkele ‘technische en juridische fouten’ die tijdens de totstandkoming van het akkoord zouden zijn gemaakt. 

‘Het deugdelijk bestuur, waarvoor een overheid toch moet staan, is hier duidelijk met voeten getreden’, meent de Axxon-voorzitter. Eerder hekelde hij ook al de rol van bevoegd minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in het dossier, die volgens Bruynooghe ‘dictatoriaal haar slag thuishaalde’.

Halverwege april diende Axxon ook al een verzoekschrift in bij de Brusselse arbeidsrechtbank tegen de discriminatie van niet-geconventioneerde kinesitherapeuten. De beroepsvereniging plant ook nog een parlementaire hoorzitting in de Kamer. ‘De strijd is zeker nog niet gestreden’, besluit Bruynooghe.

Als de Raad van State het tariefakkoord vernietigt, zijn kinesitherapeuten in principe vrij om hun tarieven zelf te bepalen. Momenteel is één op de acht kinesitherapeuten niet toegetreden tot de individuele tariefovereenkomst, ongeveer 3.500 collega's. Zij mogen nu al hogere tarieven aanrekenen, behalve voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming.